Historien om Dronningborg Historier

Foreningen Dronningborg Historier, der har til formål at samle og formidle lokale historier, kan efter kun 3 års virke se tilbage på en utrolig historie. Det begyndte på Biblioteket med historien: "Fra den Røde Skole - der blev Hvid - til Rismølleskolen".

 nr 2
 Pænt fremmøde ved foreningens første arrangement på Dronningborg Bibliotek, hvor tidligere borgmester Keld Hüttel fortalte om glade skoledage. Foto Kaj Grosen

Skolehistorien blev 
senere fulgt op med en fortælling om "Dronningborg Boldklub - kunsten at spille fodbold". Oplægsholdere var lokale folk: Keld Hüttel, Claus Ørsted og Knud Hansen.

Til en efterfølgende historie om "Hadsundbanen" ved Heino Wessel Hansen havde vi fået lov til at låne Sognegården. Det viste sig at være et klogt træk, for der kom så mange tilhørere, at de ikke alle kunne få en plads. Vi har derfor senere måttet lade "Hadsundbanen køre igen". Men hvad så, når den næste planlagte historie hed "Dronningborg Maskinfabrik"? Ville der være plads nok til alle interesserede i Sognegården? Heldigvis fik vi aftalt, at vi kunne låne Kirken, hvad der viste sig at være helt nødvendigt, som billedet nedenfor viser.
 Kirken
 Dronningborg Kirke var fyldt til bristepunktet, da Peter Leschly, Lars Søndergård, Ole Damgård, og Anders Thoustrup i ord og billeder veloplagt fortalte den spændende og begivenhedsrige historie om Dronningborg Maskinfabrik. Foto Kaj Grosen

Sideløbende med fortællinger om kendte virksomheder i Dronningborg: Scandia, Dronningborg Hovedgård, Vandværket, Danar, Elsug m. fl. har en lang række personer bid
raget med deres personlige historie, fx
"Fra mit liv i Dronningborg" og "Brande i Dronningborg".

    Mest imponerende er måske, at mange har ønsket at bidrage med små personlige oplevelser og billeder.

    Endelig skal vi ikke glemme, at Karl Møller har givet foreningen en forrygende start med sin hjemmeside www.donline.dk, som foreningen har fået lov at benytte. Her vil man kunne se gamle klassebilleder og læse om familien Geertsen m.m. Alt fortalt af borgere i Dronningborg. Der kan naturligvis også læses om Dronningborg Kirkes historie.

Dronningborg Kirke er historisk set ganske ung - første del bygget i 1954. Senere blev kirken udvidet, og i 1994 kom også en sognegård til. Nu ser foreningen med taknemmelighed frem til senere i år at kunne benytte den udvidede sognegård.
                            
     Kirkebladet nr. 2 2016                                     Ib Trankjær