De 7 huse

  Året 1957 besluttede en gruppe mænd at bygge et hus til hver familie. De seks var ansat på radiatorfabrikken Danar, og da fabrikken flyttede til Dronningborg, besluttede de sig for at bygge hus i Klostermarken, så de fik kortere vej til arbejdspladsen. 
Selvbygger nr. 7 var ansat på Dronningborg Maskinfabrik.                                                   Selvbyggerhusene var tegnet af Fuks og Christensen i Hornbæk og blev nærmest leveret som samlesæt. Det er etplans huse opbygget af siporexblokke med et samlet bolig areal på 86,5 kvm.
Anskaffelses prisen var på ca.28.000-30.000, og hertil skulle arbejdsindsatsen så lægges. 
Huset var opvarmet med koks, og der var et lille rum, til højre for fyret hvor koksene blev opbevaret
  de 7 huse
 Badeværelset havde badekar til venstre, til højre var der plads til en vaskemaskine. Man skiftedes til at bruge en vaskemaskine som man lejede, der kom en bil med den, det var en stor rund Ferm med vridemaskine og vaskestol i midten som drejede frem og tilbage. Man kom tøjet i ovenfra. Vi fik den en gang om ugen.

Der var dobbelte vinduer i hele huset, de kunne åbnes og pusset indvendig. I stuen var der paketgulve, køkkenet havde linoleum. Badeværelser, fyrrum havde terrasse gulve = hvide stengulve med sorte nister. I resten af huset var der bræddegulve. Der var brune teaktræs døre og låger i hele huset.


Det var primært mændene der stod for byggearbejdet, men kvinderne hjalp til hvor de kunne, de skiftedes til at komme ud med kaffe og mad.
Min far Børge Jensen var en af de mænd som var med.
Han købte en grund af haveselskabet klostermarken til en pris af 3479,00 kr.
Vi var en familie med far mor og 3 børn.
Vi flyttede fra en 2 ½ værelsets lejlighed på Anemonevej, ud i et hus på 86,5 kvm. I januar 1958 flyttede vi ind. Det var en fornøjelse at se ens mor gå rundt og pulse med de forskellige ting i huset, så som at trække de nye gardiner, som var blevet syet i en butik i Randers, for om aftenen. 
Vi børn nød vores værelser. Jeg var 9 år min søster 5 og min bror 3 år. Til maj fik vi en ny lillebror. 
Jeg gik i skole på Bakkeskolen, min mor var derhjemme hos mine søskende.
Efter et årstid skulle hele Bakkeskolen flytte op på den nye skole, som heder Rismølleskolen, Det foregik på den måde.
Om morgen da vi mødte skulle alle klasser stille op på 2 rækker, derfra gik vi efter hinanden op til den nye skole.

Da vi kom derop var der dækket lange borde med wienerbrød og sodavand.
Det var en flot skole med store lyse klasseværelser og en asfalteret skolegård, i midten af skolegården var der nogle hække, inden for dem var der nogle bænke. Efter vi havde set vores klasseværelser måtte vi gå hjem.
Jeg gik de 2½ til 3 km hjem til Kollerupvej.

Der havde vi mange kaniner, og en del høns, min far leverede kaniner og høns til slagteriet på Hobrovej i Randers, der kom en lastbil og hentede dem.
Der kom også mælkemand hver dag, det var en vogn med hest foran og store isblokke inde i vognen hvor der stod kasser med mælkeflasker, hvide flasker med blå kapsler var sødmælk, grønne kapsler var kærnemælk, lyserøde kapsler var børnemælk, fra udvalgte ko besætninger med høj hygiejne. 
Vi fik 2 sød 1 kærne og 2 børnemælk leveret på trappen hver morgen. Da min lillebror blev stører var han tit med mælkemanden. Senere fik vi også 2 gæs, som min far købte på torvet i Randers. 

Der var flere oplevelser med disse gæs, de havde deres egen gård i haven hvor der var en vaskebalje med vand som de rigtig kunne snadre i. 
Når mine brødre kom hjem fra skole, og de havde bestemt sig for ikke at lege med andre børn, åbnede de bare lågen ind til gæssene, så farede de rundt i hele haven, når der så kom børn til havelågen, løb de flagrende med vingerne ud, mod havelågen og hvæsede af fuld hals, så kom der ikke flere børn den dag. 

Hvert år en uge før mortens aften blev de slagtet, et år skulle der plukkes dun af dem, en ide min far havde fået, der var dun over hele huset, så det var kun denne ene gang, syntes min mor.

Vi spiste så en gås til mortensaften og en til juleaften, i mange år. 

På et tidspunkt flyttede min moster ind, hun havde fået arbejde på Hultens skjortefabrik, som lå på Klostervej, hun fik sit værelse for enden af stuen, så måtte vi andre rykke tættere sammen, i resten af huset. Et årstid efter at hun var flyttet ind, flyttede også min morbror ind, han sov på sofaen og havde den ene side af dækketøjs skabet i stuen, sådan boede vi et års tid, der var trængsel,men det gik, og min mor tjente lidt penge på den måde.

Tiden gik, min morbror rejste, jeg flyttede hjemme fra.
Min moster fik en baby boede der et halvt år, så flyttede hun også. 
Min mor fik senere en lille pige, så der blev ved med at være mange mennesker i dette hus.
Men vi havde det godt, havde en stor have med en masse grønsager, og mange frugt træer.

Mary Margrethe Jepsen, født Jensen
Opvokset Kollerupvej 22 Dronningborg