Huset Højriis har fået mere anerkendelse: Bevaring betaler sig

Ny pris
Nu kan det ses, ikke sort på hvidt, men messingfarvet på hvidt, at Højriis er en kulturhistorisk perle, som er holdt i utrolig fin og original stand. Huset har nu fået to udmærkelser. Privatfoto

At det specielle hus Højriis har fået en ejer, der sørger for at passe på det og føre det tilbage til det oprindelige, bliver bemærket af de foreninger, som arbejder for at bevare Danmarks fredede og bevaringsværdig bygningsmasse. Højriis har netop fået en anerkendelse, som sidder synligt i indkørslen. 02 okt. 2021 kl. 10:38
Lone Hammer Sørensen lohs@amtsavisen.dk

Dronningborg: At det kan betale sig at værne om det historiske udtryk, passe på sin bygning og gerne gå en lige meter længere for at få alt i tip-top og original stand kan ses på det lille "prinsesseslot" Højriis i Dronningborg.

Pris
Her er beviset på skulderklappet fra Historiske Huse. Privatfoto

 
Huset har en gang tidligere fået en messingplade med hædrende omtale for ejerens evne til at bevare huset fra den lokale Foreningen for by- og landskabskultur i Randers sat op ved indkørslen, og nu er der kommet en til. Denne gang en national anerkendelse fra foreningen Historiske Huse.

Historiske Huse
Foreningen Historiske Huse repræsenterer ejerne af de fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark og arbejder for at forbedre ejernes vilkår samt for at øge den generelle bevidsthed om værdien af den byggede kulturarv i Danmark.

Organisationerne bag Historiske Huse er Bygnings Frednings Foreningen og Foreningen Bevaringsværdige Bygninger.

Historiske Huse er grundlægger af The Danish Club - Danmarks største samling af åbne, historiske huse.

Højriis er ejet af Christian Krogh, og Randers Amtsavis besøgte huset tidligere i sommer og skrev en reportage om besøget.

- Den artikel sendte jeg ind til Historiske Huse, og så skulle jeg desuden vedlægge fotos fra fire forskellige vinkler. Huset blev så bedømt af arkitekter og Højriis blev derefter tilkendt en plakette, lyder det fra Christian Krogh.

Pas godt på perlen
Det runde messingskilt er allerede sat op og har dermed gjort den anden hædrende omtale med selskab. Begrundelsen for den nye plakette lyder:

"Tillykke, du er blevet tildelt en plakette af Historiske Huse for dit meget fine hus, Højriis. Der er ikke sparet på virkemidlerne og ejendommen udstråler magt og vælde på en fin og delikat måde. Huset ser utrolig vel vedligeholdt ud og der har ikke sneget sig unoder ind i form af forkerte vinduer eller materialer hvilket er sjældent. Håber at du passer godt på denne perle."

Christian Krogh, der er medlem af foreningen Historiske Huse, er stolt over skulderklappet.
Nu er der to anerkendelser for bevaringen af Højriis og husets fine og velholdte stand. Privatfoto
- Jeg sidder i bestyrelsen for Fonden til bevarelse af gamle bygninger i Randers, og bliver så trist, når det ikke lykkes at redde bygninger, som nu med den gamle direktørbolig ved sygehuset, der skal rives ned. Det er så ærgerligt, når noget ikke kan blive stående på grund af økonomi. Men så må man jo sørge for at passe godt på sit eget hus. Det kan jeg i hvert fald selv bestemme, lyder det fra Christian Krogh.